obf
obf
59°04'12"N 18°13'64"E

Oxnö Båtförening är en ideell förening med ca 350 medlemmar och ca 300 bryggplatser för båtar i varierande storlekar. Oxnö Båtförening bildades i november 1969 och har utvecklats till en omtyckt och eftertraktad båtklubb. Föreningens hamn- och varvsområde ligger vid Oxnö på södra Gålö, längst in i Långgarnsviken, vars mynnig på norra Mysingen endast ligger 2 sjömil från våra bryggor. Där utanför breder hela Stockholms södra skärgård ut sig.

Nyhetsbrev från ordförande

Augusti månad har passerat och vilken sommarmånad det var i år. Otroliga dagar och fantastiska kvällar. Vi har varit ute och semesterseglat i början av månaden och efter det har det varit segling varje helg.

Nu har vädret slagit om och hösten börjar göra sig påmind och för oss båtägare är det dags att inse att ännu en fantastisk båtsäsong går mot sitt slut.

Torrsättningen av våra båtar närmar sig och upptagningslistorna har skickats ut till er via mejl och ligger dessutom ute på hemsidan och kommer sättas upp i klubbhuset. På grund av den rådande situationen i varvssektionen kommer det i år finnas ytterst begränsade möjligheter att byta dag eller helg och göra andra ändringar i upptagnings ordningen. Jag måste be alla att göra ert yttersta för att se till att respektive båt tas upp då den är inplanerad.

Det är inte bara att byta tid i listan utan varenda förändring påverkar kartan där båtar skall ställas upp, vi försöker samla likvärdiga båtar för att effektivt utnyttja markytan och inställningar på vagnen och på det sättet kapa så mycket tid som möjligt. Om ni har problem så ta kontakt med båtgrannar och se om någon kan hjälpa till.

Om allt pallningsmaterial finns tillgängligt så behöver båten köras till rampen, att sedan ta upp och palla upp båten sköter varvsektionen. Samma sak gäller upptagning av segelbåtar med mast på. I år kommer inga båtar tas upp med mast och inför nästa år får vi ta nya tag och se hur vi skall lösa den frågan.

Varvssektionen behöver utökas och vi skulle behöva få in medlemmar som är villiga att lära sig och bli en del av gänget. Det tar tid att bygga upp kunskapen och vissa av momenten kan vara lite fysiskt krävande. Åldern spelar inte alltid någon roll men i dag är åldern på gänget mellan 55-77 år med ett snitt på närmare 60. För framtiden och kontinuitet skulle det vara väldigt bra om vi kunde föryngra det.

I helgen som var höll vi en mycket lyckad kappsegling. 13 båtar kom till start vilket var jättekul. Skeppar mötet på morgonen fick hållas i klubbhuset eftersom regnet öste ner. Men lagom till start, klockan 11 hade det klarnat upp igen. Det var riktig propagandasegling i lätta vindar och strålande sol. Alla tog sig runt banan, på utsatt maxtid, som hade kortats ned till att runda Norrhäll. 4 stycken OBF båtar var med och övriga båtar kom från våra grannklubbar på Gålö. Tävlingen avslutades med grillning och prisutdelning med mycket trevliga samtal.

Efter kappseglingen fortsatte lördagens aktiviteter med en välbesökt kräftskiva.
Det blev väldigt bra uppslutning trots att vi hade problem att tala om att den var på grund av att vårt medlemssystem låg nere under 2 veckor för uppdatering. Jag hade hintat om festen i senaste nyhetsbrevet och vi satte upp anslag på klubben, men det är inte alltid man ser den informationen. Festen hölls i ett fantastiskt väder som troligtvis kanske var den sista riktigt varma sommardagen.

Alla såg till att det var bra stämning med mycket sång och goda samtal om sjölivet. Stort tack alla som var med och ett extra tack till Anna som höll i trådarna.

Om vi skall fortsätta få njuta av grillkvällar, kräftskivor och servering på sjö- och torrsättning nästa år behövs det stöttning i Klubbsektionen. Anna har dragit lasset själv en tid och orkar inte fortsätta hålla i allt själv.

Som jag nämnde tidigare så har Båtunionen uppdaterat vårt medlemssystem. Ni kommer märka det när ni loggar in nästa gång. En del förändringar i gränssnitt men jag hoppas att allt skall fungera smidigt för er.

På senaste styrelsemötet fattade vi beslut om att byta ut vårt låssystem mot ett system med elektroniska lås. Mer info om detta kommer relativt snart och vi håller på och lägger upp en plan för hur dom nya nycklarna skall delas ut på ett smidigt sätt.

Vi har haft samma låssystem sedan ett gott stycke innan millenniumskiftet och det finns allt för många nycklar som vi inte har kontroll på så det har varit ett behov och diskuterats sedan en tid tillbaka.

Som sagt mer info kommer snart.

Ni får passa på att njuta av de sista veckorna av årets säsong.

Ordförande Mats
Mats Landberg / Ordförande OBF